Vangstquota schol en haring omhoog door eigen succes

Boomkorvisser

02-07-2015 15:42 | Door: Willemien Groot

Visbestanden in de Noordzee zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. De quota voor een aantal soorten kunnen volgend jaar omhoog.

De International Council on the Exploration of the Sea (ICES) schrijft in een advies dat de vangsthoeveelheden voor schol, haring en kabeljauw volgend jaar omhoog mogen. Volgens de internationale adviesorganisatie heeft er nooit eerder zoveel schol in de Noordzee geleefd: ruim 900.000 ton. Ook de haringstand is fors verbeterd en het visbestand voor kabeljauw herstelt voorzichtig. 

In het rapport is dit jaar voor het eerst een gecombineerde analyse gemaakt van de visbestanden in de Noordzee en het aangrenzende Skagerrak. Volgens de onderzoekers vormen beide populaties één visbestand. Het tonnage vis is daarom opgeteld.

Grote verschillen

Eerder onderzoek van de Europese Commissie toonde grote verschillen aan tussen de noordelijke wateren van Europa en het zuiden. De vangstbeperkingen en strenge regels voor bijvangst in het noorden hebben een aantoonbaar positief effect. Ruim de helft van de vissoorten bevindt zich op een duurzaam niveau. 

In het zuiden gaat het veel slechter. Onder meer door gebrekkige controle zijn vrijwel alle soorten zwaar overbevist. Voor heek in de Spaanse wateren adviseert ICES een vangstverlaging van ruim 60 procent. De vis doet het wel goed in de Noordzee. Per saldo zouden de Spaanse vissers volgend jaar daarom toch 6 procent meer mogen vangen.

De Europese Commissie stelt eind dit jaar de vangstquota voor 2016 vast. De adviezen van ICES wegen daarin zwaar mee. De Britse denktank New Economics heeft berekend dat een duurzaam visserijbeleid Europa per jaar € 3,2 mrd extra kan opleveren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Imares, FIS | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij