Onderwaterboerderij voor sla en basilicum

Onderwaterboerderij voor basilicum

05-07-2015 09:07 | Door: Willemien Groot

Innovaties in de landbouw leidden al tot stadslandbouw en verticale kassen. Twee Italianen experimenteren met duurzame gewassenteelt op de zeebodem.

Het onderwaterexperiment met basilicum voor de kust van Liguria, in het noorden van Italië, gaat het vierde jaar in. De experimenten met basilicum en sla zijn bemoedigend, zegt initiatiefnemer Sergio Gamberini in een interview met de Franse nieuwszender AFPTV. Het is een privéproject van de Italiaanse duiker. De kruiden en slaplanten staan in drie grote plastic bollen op acht meter diepte op de zeebodem, op zo’n honderd meter uit de kust. 

Uit de experimenten in Nemo's Garden blijkt dat de gewassen zelf hun vochthuishouding regelen en er is voldoende licht voor fotosynthese. In de zomermaanden is de temperatuur van de Middellandse Zee redelijk stabiel op 25 graden Celsius. De temperatuur in de bollen is ongeveer 29 graden Celsius. 

Geen plaagdieren

Het belangrijkste voordeel is dat de kruiden onder water geen last hebben van insecten en andere plaagdieren. De basilicumplanten die boven water komen, zijn van goede kwaliteit, zegt Gamberini. Zonder bijverwarmen, extra meststoffen of bestrijdingsmiddelen.

Hij wil het experiment de komende jaren uitbreiden naar champignons, tomaten en bonen. Gamberini ziet de onderwaterboerderij als mogelijke duurzame oplossing voor droge gebieden die grenzen aan zee. Verder onderzoek moet uitwijzen of het principe schaalbaar is.

Bekijk de reportage van AFP:

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AFP | Foto: Amanda Slater, via Flickr Creative Commons (Croped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij