Griekse start-up naar Eindhoven met doorzichtige zonnecellen

broeikas

06-07-2015 12:03 | Door: Thijs ten Brinck

De Griekse start-up Brite Solar heeft een technologie ontwikkeld waarmee het transparante zonnepanelen kan printen op glas. Het bedrijf wil de tuinbouwsector verduurzamen.

De transparante zonnepanelen van Brite Solar zetten slechts 5 procent van het invallende zonlicht om in elektriciteit. Daarbij laten ze wel ook 70 procent van het invallende licht door. Volgens de Griekse start-up een ideale combinatie om kassen voor de tuinbouw energieneutraal te maken.

In een reportage van RTL Z zegt Nikos Kanopoulos van Brite Solar dat het bedrijf zich op broeikassen richt. “Wat betreft hightech-kassen is Nederland de grootste producent van de wereld", zegt Kanopoulos.

Startupbootcamp HightechXL

De start-up heeft een technologie ontwikkeld waarmee het organische zonnepanelen op glas kan aanbrengen. Deze panelen passen volgens de start-up direct in de stalen frames van normale broeikassen.

Gedurende een vol jaar kunnen de panelen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van een kweker, terwijl ook het zonlicht de planten blijft bereiken. De zonnepanelen zijn vier tot vijf keer duurder dan gewoon glas, maar leveren volgens Brite Solar een aantrekkelijk financieel rendement.

Brite Solar is een van de vier Griekse start-ups die geselecteerd zijn in de nieuwe lichting van het acceleratorprogramma Startupbootcamp HightechXL. In totaal gaan 11 start-ups in Eindhoven een half jaar vol aan de bak om een technologische innovatie op de markt te zetten.

Bekijk een filmpje over Brite Solar:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Brite Solar, RTL Z, Startupbootcamp | Foto: Dave Dugdale, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij