Wetenschappers vinden kwaliteitsgen van rijst

Rijstvelden

07-07-2015 18:07 | Door: Willemien Groot

Chinese wetenschappers hebben het gen geïdentificeerd dat de vorm en de textuur van rijst bepaalt. Het gen is toe te passen in bestaande soorten die daardoor een hogere kwaliteit en meer opbrengst leveren.

Lange, dunne, bijna transparante, korrels met een fijne smaak vormen de kenmerken van hoogwaardige kwaliteit rijst, zoals Basmati. Die hoge kwaliteit gaat echter ten koste van de opbrengst, die tot 14 procent lager ligt dan die van rijstsoorten van mindere kwaliteit. Het ontdekte gen laat rijstplanten van mindere kwaliteit, maar met een hoge opbrengst, toch de gewenste lange, dunne korrels produceren. Het plantvreemde gen heeft geen invloed op de oogst.

De ontdekking van de Chinese wetenschappers betekent een doorbraak voor telers. Kruisingen leverden altijd een hoge kwaliteit, of een goede oogst op. Nooit beide tegelijk. 

Voedingsbron

Rijst vormt voor 3,5 miljard mensen, ruim de helft van de wereldbevolking, de belangrijkste voedingsbron. Een hogere opbrengst is nodig om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden, zei onderzoeksleider Fu Xiangdong van de Chinese Academy of Sciences (CAS) bij de presentatie van de resultaten.

Lange rijst na modificatie

Sinds de jaren negentig werkt een grote groep Chinese wetenschappers, verspreid over verschillende onderzoeksinstituten, aan de ontwikkeling van super rice. De nieuwe rijstsoorten moeten veel opbrengen en bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Klimaatverandering

Eerder dit jaar ontdekte dezelfde onderzoeksgroep het gen dat de groeihoogte van het gewas beïnvloedt. Na introductie van het gen in een productieve Aziatische rijstsoort, waren de planten minder hoog en produceerden meer halmen. Potentieel zou de gemodificeerde plant tot 20 procent meer rijst kunnen opbrengen, zonder dat de planten topzwaar worden en omvallen.

De onderzoekers in het project zijn er ook in geslaagd een hitte-tolerant gen uit Afrikaanse rijstsoorten te isoleren. Een gemodificeerde Aziatische soort bleek daarna beter bestand tegen hoge temperaturen.

De volgende stap in het onderzoek naar het kwaliteits-gen is een veldtest om te zien hoe het gewas zich gedraagt onder natuurlijke omstandigheden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CAS, Nature | Foto: Joan Campderrós-i-Canas, via Flickr Creative Commons. Foto inzet: CAS (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij