Insectenlarven als eiwitbron voor vleeskuikens

Kuikens veevoer

15-07-2015 15:03 | Door: Willemien Groot

Vleeskuikens krijgen op een proefboerderij in Nijkerk levende insectenlarven bijgevoerd. Het gaat om een proef van veevoerproducent ForFarmers en de Wageningen Universiteit.

De pilot vindt plaats op een proefboerderij van ForFarmers. Duizend vleeskuikens worden gesplitst in vier groepen met elk een ander dieet. Een groep krijgt gewoon voer uit soja, de andere drie groepen een mengels van soja en respectievelijk 5, 10 en 15 procent larven van de soldatenvlieg.

De onderzoekers willen weten of de vleeskuikens even goed groeien als op een traditioneel dieet. Ook is het de vraag of de kuikens een natuurlijker gedrag vertonen als ze levend voer krijgen. Kippen zijn volgens ForFarmers van nature insecteneters, terwijl ze nu uitsluitend vegetarisch voer krijgen.

Duurzaam alternatief

Insectenlarven zijn gemakkelijk te kweken op organisch afval uit de voedingsmiddelenindustrie. Reststoffen belanden nu meestal in de de biovergister voor de productie van hernieuwbare energie. De larven van de soldatenvlieg zijn gekozen vanwege het hoge eiwitgehalte.

De larven zouden een duurzaam alternatief vormen voor soja. Soja is de meest gebruikte eiwitbron in de veehouderij, maar wordt veelal geïmporteerd.

In Brabant bestaan plannen voor de grootste insectenverwerkingsfabriek van Nederland. Het is een initiatief van insectenkweker Protix Biosystems, lokale boeren en Royal HaskoningDHV. Voor boeren is insectenteelt een extra bron van inkomsten. Voor de veevoedersector betekent het een alternatief voor geïmporteerde soja.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: ForFarmers | Foto: Rick Kimpel, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij