Deze bacon is geschikt voor vegetariërs

bacon

17-07-2015 12:06 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de Oregon State University hebben een octrooi verworven op een nieuwe soort zeewier met een verrassende eigenschap. Als de zilte groente is gebakken, smaakt hij naar bacon.

Chris Langdon en collega-onderzoekers van de Oregon State University (OSU) hebben een bestaande zeewiersoort veredeld, zodat hij sneller groeit. Het originele plan was om het wier te gebruiken als voedsel voor abelonen, luxe, eetbare schelpdieren. Het zeewier bleek tot verrassing van de onderzoekers ook van zichzelf heerlijk te smaken.

Veganistisch spek

Het zeewier van de Oregon State University behoort tot de soort Dulse. Het is een rood, licht doorschijnend zeewier met een rokerige smaak die lijkt op die van uitgebakken, gezouten spek. 

Het wier wordt bij IJsland en Ierland al langer geoogst, en gegeten als snack. In gedroogde vorm betalen liefhebbers in Azië $ 90 dollar per pond voor het voedzame wier.

Industriële kweek

“We zijn inmiddels in staat om het wier te verbouwen met ongekende groeisnelheden”, zegt Chris Langdon. “Er was al interesse om het product voor mensen te kweken, maar we richtten ons aanvankelijk op de ondersteuning van de Abalonekweek.”

Chuck Toombs, onderzoeker bij het Food Innovation Center van Oregon State, kwam toevallig in aanraking met het snelgroeiende wier van Langdon en zag meteen potentie. “Dit zeewier is een superfood, met twee keer de voedingswaarde van kool”, zegt Toombs. “De variant die OSU heeft ontwikkeld, is geschikt voor grootschalige kweek. Zelfs in gebieden in het binnenland van de VS.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: OSU | Foto: cookbookman17, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij