Automatische aspergesteker maakt handwerk overbodig

asperges

20-07-2015 09:47 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse bedrijf Geiger-Lund Harvesters heeft een machinale aspergesteker op de markt gebracht. Het apparaat meet zelf of het gewas hoog genoeg is voor de oogst.

De aspergeoogster is gebouwd voor kleinere kwekerijen die groene asperges telen. Als de scheuten ongeveer 20 centimeter lang zijn, is de groente rijp voor de oogst.

De machine werkt één rij asperges per keer af. Het apparaat van het Amerikaanse bedrijf is voorzien van optische sensoren die precies registreren welke asperge hoog genoeg is voor de oogst. De groente wordt vlakbij de grond afgesneden, en via een lopende band in een mand gelegd.

Volgens het bedrijf zijn problemen uit de testfase opgelost. Bijna een kwart van de oogst raakte bij een eerdere versie van de machine beschadigd. De oogstmachine rijdt hoog over het gewas heen, om de asperges die nog niet groot genoeg zijn te beschermen. 

In de toekomst wordt het model mogelijk aangepast voor de oogst van beschadigde planten. Ook voor afgebroken toppen is een markt, schrijft het bedrijf.

Kostenbesparingen

De oogsttijd is het duurste en meest intensieve onderdeel van de teelt, schrijft Geiger-Lund op de eigen website. Het is op de Amerikaanse markt volgens het concern steeds moeilijker om geschikte mensen te vinden.

De machine zorgt voor kostenbesparingen en een efficiënte oogst, claimt Geiger-Lund. Volgens het bedrijf kunnen Amerikaanse boeren daardoor op de lokale markt weer concurreren met goedkope asperges uit Mexico en Peru. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Geiger-Lund | Foto: woodlywonderworks, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij