Markt voor slimme kassen is in 2020 $ 1,2 mrd waard

Slimme kassen

24-07-2015 07:11 | Door: Willemien Groot

De markt voor slimme kassen vertegenwoordigt in 2020 een waarde van $ 1,2 mrd. De komende vijf jaar zit de groei vooral in klimaatbeheersingssystemen en LED-verlichting.

Dat schrijft marktanalysebureau MarketsandMarkets in de studie Smart Greenhouse Market. Het bureau verwacht tussen 2015 en 2020 een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van van 14,18 procent. In het totaal heeft Europa het grootste marktaandeel. De groei vindt de komende vijf jaar vooral plaats in Azië, met een CAGR van 15,58 procent.

De meeste groei verwacht het bureau in de markten voor slimme klimaatbeheersingsssystemen en groeibevorderende LED-verlichting. Wereldwijd dringen de voordelen van energiebesparende technologieën steeds verder door.

LED-verlichting

LEDs in verschillende kleuren verbruiken tot 50 procent minder elektriciteit. De vervanging van bestaande verlichting door LED levert tuinders ook bij de inrichting van de kas voordelen op. Groeibevorderende LEDs verwarmen eerst de lucht en daarna pas de gewassen.

Het risico op verbranding van de bladeren is daardoor gering. De verlichting kan zelfs tussen de aanplant staan. MarketsandMarkets verwacht een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 27,46 procent tussen 2015 en 2020.

Klimaatbeheersing

Uit de analyse blijkt verder dat slimme klimaatbeheersingssystemen voor verwarming, ventilatie en koeling (HVAC) het grootste marktaandeel voor hun rekening nemen. In 2015 gaat er zo'n $ 234 mln in om, in 2020 is dat toegenomen tot $ 382 mln.

Daarnaast verwacht MarketsandMarkets een flinke groei van kwekerijen met hydrocultuur. Dit aandeel is nu nog beperkt. Vooral door de toename van stadslandbouwprojecten en indoorkwekerijen neemt dat verder toe.

Hydrocultuur verbruikt tot 90 procent minder water dan traditionele kassenbouw. Het bureau noemt onder meer de Nederlandse bedrijven Certhon uit Poeldijk en Logiqs in Maasdijk als grote spelers in die markt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MarketsandMarkets | Foto: Lil Shepherd, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij