Restafval van algenolie wordt voedzaam veevoer

Koeien

27-07-2015 16:35 | Door: Chris Thijssen

Biotech-bedrijf Solazyme heeft samen met onderzoekers een manier gevonden om van het restafval van algenverwerking veevoer te maken. Het algenveevoer bevat evenveel eiwitten als mais.

Onderzoekers van verschillende universiteiten hebben in opdracht van Solazyme een nieuw type veevoer ontwikkeld, op basis van algenresten. Solazyme kweekt mico-algen en zet deze om in olie. De algenolie dient als grondstof voor producten als biobrandstof, cosmetica en kookolie. 

Met een gistingsproces onttrekt Solazyme de olie uit de algen. Bij dit proces blijven de droge celwanden van algen over. Momenteel verbrandt het bedrijf deze resten. Om de waarde van het restafval voor andere doeleinden te beoordelen, heeft Solazyme de onderzoekers ingeschakeld.

“Wij hebben een voedingsstofanalyse gemaakt van een mix van algenolie-afval en sojaboonhulzen”, zegt onderzoeker Stephanie Hansen van de Iowa State University. “Iedereen was van mening dat dit geschikt voer voor herkauwers zou kunnen zijn.”

Voedingsstofanalyse

Het nieuwe veevoer is een mix van algenresten en sojabonenhulzen. Volgens de onderzoekers bevat deze mix, die voor 57 procent uit algen bestaat, dezelfde hoeveelheid eiwitten als mais. Het voer bevat daarnaast minder vet dan voer op maisbasis. 

Hansen ziet een veelbelovende toekomst voor het algenvoer. Momenteel werkt ze met haar collega’s aan een goedkeuring van de US Food and Drug Administration (FDA) voor het product. “Hopelijk kunnen veehouders het veevoer in 2016 gaan gebruiken”, zegt Hansen.

Het onderzoekersteam gaat samen met Solazyme de financiële waarde van het algenvoer bepalen. Hansen verwacht dat het voer wat betreft prijs gaat concurreren met mais.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Phys.org | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij