29-07-2015 12:07 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers aan de Washington State University hebben aangetoond dat ultraviolet C-licht (uv C) ziekteverwekkers op het oppervlak van fruit effectief kan bestrijden.

Volgens de onderzoekers is het licht een alternatief voor chemische ontsmettingsmiddelen. Uv C-licht doodt ziekteverwekkers, door het verstoren van hun DNA.

Het licht heeft volgens de onderzoekers geen invloed op de chemische of fysieke kwaliteit van fruit. Volgens Shyam Sablani, voedselveiligheidsspecialist aan de Washington State University, is de technologie voor landbouwbedrijven eenvoudig te implementeren en niet duur.

Uv C-licht

Sablani hoorde van biologische boeren en voedselverwerkers dat zij te weinig reinigingsopties voor fruit hebben. Samen met collega’s ging hij op zoek naar alternatieven. Ze besloten uv C licht te onderzoeken. Dit licht heeft een kortere golflengte dan uv A of uv B.

“Uv C-straling is aanwezig in zonlicht, maar wordt volledig geabsorbeerd door de ozonlaag”, zegt Sablani in een persbericht. “De straling heeft kiemdodende eigenschappen en kan bacteriën, schimmels en virussen effectief bestrijden.”

Uv C-licht

E. coli en listeria

In het onderzoek hebben Sablani en zijn collega’s de effectiviteit van uv C-licht getest bij de bestrijding van een mix van stammen van de ziekteverwekkers E. coli en listeria. Beide bacteriën, die voorkomen in de darmen van mens en dier, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

Appels, peren, aardbeien, frambozen en meloen werden voor het onderzoek besmet met deze bacteriën. Vervolgens werden ze blootgesteld aan verschillende doses uv C.

Het licht bleek tot 99,9 procent van de ziekteverwekkers op appels en peren te kunnen inactiveren. Listeria was meer uv C-resistent dan E. coli.

Glad oppervlak

Volgens Sablani werkt de bestrijdingsmethode vooral goed voor fruit met een glad oppervlak. Hij is bezig met verder onderzoek naar het effect van uv C-licht op fruit met ruwere oppervlakken.

Bron: Washington State University | Foto: J B, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Washington State University