Hoe hogere en smallere teeltrijen water en kosten besparen

Tomatenteelt

31-07-2015 15:02 | Door: Chris Thijssen

Door de teeltrijen van gewassen hoger en smaller te maken, kunnen groente-telers maandelijks tot $ 300 per hectare besparen.

Dat blijkt uit onderzoek van Sanjay Shukla, professor aan de University of Florida. Shukla, bedacht een simpele aanpassing waarmee groente-telers water en kosten kunnen besparen. Hiervoor hoeven ze enkel hun teeltrijen hoger en smaller te maken, blijkt uit zijn onderzoek.

Deze teeltrijen zijn normaal 15 tot 20 centimeter hoog en 90 centimeter breed. Shukla plantte nieuwe rijen met een hoogte van 25 centimeter en een breedte van 45 tot 60 centimeter.

Helft minder water

Er was geen verschil in de hoeveelheid groente die werd geproduceerd. De nieuwe opstelling leverde echter wel besparingen op. Zo was in plaats van twee druppelirrigatiesystemen voor de bewatering van elke rij, één lijn voldoende. Bovendien hadden de gewassen de helft minder water nodig.

Door het gebruik van een druppelirrigatiesysteem lekte er minder water in de grond. Hierdoor behielden de rijen ook meer meststoffen, die normaal samen met dat water wegvloeien. Dat zorgt er weer voor dat er minder meststoffen in nabijgelegen rivieren en meren terechtkomen.

$ 300.000 per maand

De professor schat dat boeren met de vernieuwde opzet tussen de $ 100 en $ 300 per hectare kunnen besparen. De hoogte van dat bedrag is volgens hem afhankelijk van het gewas, de opzet van de boerderij en de hoeveelheid druppelirrigatiesystemen per rij. Met een boerderij van 1.000 hectare, kunnen de besparingen dus oplopen tot $ 300.000 per maand.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Florida | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij