Schotse zeewierboerderij moet 25 ton per jaar produceren

Zeewier

05-08-2015 16:27 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers werken aan de ontwikkeling van de eerste Schotse zeewierboerderij op commerciële schaal. Naar verwachting gaat de boerderij jaarlijks 25 ton zeewier produceren.

Onderzoekers van de Scottish Association for Marine Science (Sams) willen een boerderij van 1 hectare opzetten aan de Argyll-kust. Ze zijn van plan minstens zeven inheemse zeewiervariëteiten te plaatsen, die volgens hen een groot scala aan potentieel gebruik hebben.

De onderzoekers zien vooral mogelijkheden voor de productie van voedingsmiddelen op basis van zeewier. Phil Kerrison, die de nieuwe onderneming leidt, verwacht dat de nieuwe boerderij zo’n 25 ton zeewier per jaar kan produceren. Volgens hem is dat genoeg om een commerciële boerderij voor hoogwaardige voedingsmiddelen te starten.

Duurzame zeewierindustrie

De nieuwe boerderij start als demonstratieproject. Hiermee willen de onderzoekers de zeewierteeltsector in Schotland helpen vormgeven. Kerrison ziet grote mogelijkheden voor een ‘omvangrijke, duurzame zeewierindustrie’ rond de Schotse kust, zegt hij tegen krant Scotsman.

“Vergeleken met Azië, hebben we momenteel niets”, zegt hij. “Men moet de mindset veranderen om het potentieel van zeewier in te zien. Er zijn grote kansen voor mensen die de sprong durven te nemen.”

Miljoenen tonnen

Volgens Kerrison heeft de industrie van zeewierkweek zich de laatste zestig jaar wereldwijd exponentieel ontwikkeld. In 44 landen worden jaarlijks tientallen miljoenen tonnen zeewier geweekt. China, Japan en Korea behoren tot de grootste producenten.

In Zuid-Amerika en Oost-Afrika is sprake van een snelle groei, stelt Kerrison. Volgens hem blijven het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Amerika nog achter.

Vorig jaar werd ook op Texel een testveld voor de kweek van zeewier geïnstalleerd. De boerderij was afgelopen juni klaar voor de eerste oogst. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Scotsman | Foto: Ryan Mcdonald, via Flick Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij