05-08-2015 16:27 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers werken aan de ontwikkeling van de eerste Schotse zeewierboerderij op commerciële schaal. Naar verwachting gaat de boerderij jaarlijks 25 ton zeewier produceren.

Onderzoekers van de Scottish Association for Marine Science (Sams) willen een boerderij van 1 hectare opzetten aan de Argyll-kust. Ze zijn van plan minstens zeven inheemse zeewiervariëteiten te plaatsen, die volgens hen een groot scala aan potentieel gebruik hebben.

De onderzoekers zien vooral mogelijkheden voor de productie van voedingsmiddelen op basis van zeewier. Phil Kerrison, die de nieuwe onderneming leidt, verwacht dat de nieuwe boerderij zo’n 25 ton zeewier per jaar kan produceren. Volgens hem is dat genoeg om een commerciële boerderij voor hoogwaardige voedingsmiddelen te starten.

Duurzame zeewierindustrie

De nieuwe boerderij start als demonstratieproject. Hiermee willen de onderzoekers de zeewierteeltsector in Schotland helpen vormgeven. Kerrison ziet grote mogelijkheden voor een ‘omvangrijke, duurzame zeewierindustrie’ rond de Schotse kust, zegt hij tegen krant Scotsman.

“Vergeleken met Azië, hebben we momenteel niets”, zegt hij. “Men moet de mindset veranderen om het potentieel van zeewier in te zien. Er zijn grote kansen voor mensen die de sprong durven te nemen.”

Miljoenen tonnen

Volgens Kerrison heeft de industrie van zeewierkweek zich de laatste zestig jaar wereldwijd exponentieel ontwikkeld. In 44 landen worden jaarlijks tientallen miljoenen tonnen zeewier geweekt. China, Japan en Korea behoren tot de grootste producenten.

In Zuid-Amerika en Oost-Afrika is sprake van een snelle groei, stelt Kerrison. Volgens hem blijven het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Amerika nog achter.

Vorig jaar werd ook op Texel een testveld voor de kweek van zeewier geïnstalleerd. De boerderij was afgelopen juni klaar voor de eerste oogst. 

Bron: Scotsman | Foto: Ryan Mcdonald, via Flick Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)