Astronauten ISS eten in de ruimte gekweekte sla

11-08-2015 10:16 | Door: Chris Thijssen

De astronauten in het International Space Station (ISS) hebben gisteren voor het eerst zelfgekweekte sla gegeten. Hiermee onderzoekt Nasa de mogelijkheden voor het kweken van gewassen in de ruimte.

Voor het kweken van de Romeinse sla plantten de astronauten in juli zaadjes. Deze lieten ze vervolgens groeien met behulp van microzwaartekracht en lichtbakken met gekleurde LED-lampen, die zonlicht vervangen.

De rode en blauwe LED’s zijn belangrijk voor de groei van de plant. De groene LED-lampen zorgen ervoor dat de planten een smakelijke dieprode kleur hebben.

Consumptie

De aanwezige astronauten gebruiken de helft van de oogst voor eigen consumptie. De andere helft wordt ingepakt en bevroren teruggestuurd naar de aarde voor onderzoek.

Vorig jaar mei kweekten de astronauten in het ISS ook al sla, maar daarvan werd de hele oogst teruggevlogen voor onderzoek. Uit tests bleek dat de groente geschikt was voor menselijke consumptie.

Zelfvoorzienend

De experimenten met het zogeheten Veg-01-project van Nasa zijn onderdeel van de voorbereidingen op een langdurige vlucht naar Mars. Tijdens zo’n lange en verre reis is het wenselijk dat ruimtevaarders zelfvoorzienend zijn. Nasa hoopt daarnaast ooit op de planeet Mars zelf gewassen te kunnen verbouwen.

“Hoe verder en langer mensen van aarde zijn, hoe groter de behoefte is aan het kweken van planten voor voedsel, luchtcirculatie en psychologische voordelen", zegt Nasa-onderzoeker Gioia Massa in een persbericht. "Ik denk dat plantensystemen een belangrijk deel zullen worden van elke ruimtemissie van lange duur”

Ook Ray Wheeler van Nasa onderstreept het belang van vers voedsel in de ruimte. “Uit onderzoek blijkt dat vers eten, zoals tomaten, blauwe bessen en rode sla, veel antioxidanten bevat”, zegt hij. “De aanwezigheid van dit voedsel in de ruimte kan een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand van astronauten. Bovendien kan het voedsel tot op zeker hoogte beschermen tegen straling in de ruimte.”

Ondergrondse landbouw

LED-verlichting brengt verschillende mogelijkheden voor landbouw met zich mee. Onlangs leverde een ondergrondse kwekerij in een oude schuilkelder in Londen de eerste oogst. Daarnaast opende Philips dit jaar een eigen indoorboerderij, waar gewassen zonder natuurlijk daglicht worden gekweekt. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nasa

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij