Programma laat Amerikaanse boeren akkerbouwmachines delen

Tractor

21-08-2015 14:46 | Door: Chris Thijssen

Amerikaanse boeren kunnen via het online programma MachineryLink hun zaaimachines en maaidorsers tijdelijk verhuren aan collega’s. Hiermee leveren stilstaande machines geld op. 

Het programma is ontwikkeld door het Amerikaanse mechanisatiebedrijf Farmlink, meldt Boerenbusiness.nl. Akkerbouwers kunnen op de website hun maaidorser of zaaimachine aanbieden. Geïnteresseerde huurders kunnen op de website naar machines zoeken en zien voor hoeveel dagen een machine beschikbaar is.

Ook kunnen zij de betrouwbaarheid van de verhuurder bekijken door middel van een rating. Farmlink koppelt vervolgens de huurder en verhuurder aan elkaar. Verder regelt het bedrijf de overige zaken, zoals het transport en de service.

Airbnb

Volgens Boerenbusiness.nl komt het idee voor MachineryLink voort uit deelinitiatieven als Airbnb en Uber, waardoor Farmlink-directeur Jeff Dema werd geïnspireerd. Dema hoopt dat het deelconcept ook bij boeren kan aanslaan.

Volgens hem staat een veldspuit of maaidorser een groot deel van het jaar in de schuur. Door de machine aan te bieden kan een boer jaarlijks tot $ 40.000 verdienen, zegt de directeur.

Het machine-deelprogramma gaat aankomende herfst van start. In eerste instantie start MachineryLink alleen voor coöperaties en dealers. Volgens Dema hebben die vaak veel machines stilstaan, waarmee ze graag iets willen bijverdienen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Boerderijbusiness.nl | Foto: David Wright, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij