Glastuinbouwbedrijven besparen energie met rookgaswasser

01-09-2015 18:03 | Door: Chris Thijssen

Het Cluster Bergschenhoek, een samenwerking tussen zes glastuinbouwbedrijven, haalt 35 procent meer warmte uit zijn WKK-installaties door gebruik van een rookgaswasser.

Het Cluster Bergschenhoek startte in 2014 met een innovatieprogramma met de naam 2.0. In dit programma werken deelnemende bedrijven aan energiebesparing en het efficiënter maken van de installaties.

Om dit te bereiken, gebruiken de bedrijven dubbele energieschermen. Deze schermen beperken de uitstraling van warmte naar het kasdak, terwijl ze zonlicht vrijwel volledig doorlaten. Daarnaast breiden de bedrijven het gebruik van verticale ventilatoren en hogedrukverneveling uit.

Hiermee wisten ze hun CO2-uitstoot met 25 procent te verlagen en bespaarden ze 15 procent energie, schrijft het cluster in een nieuwsbericht. 

35 procent

De bedrijven willen deze efficiëntie vergroten door de implementatie van rookgaswassers. Door gebruik te maken van extra rookgascondensatie op de warmte-krachtkoppelinginstallaties (WKK), wordt de technische installatie in de ketelhuizen efficiënter gemaakt. Met dit proces van warmteterugwinning halen de bedrijven volgens Agriholland 35 procent meer warmte uit de WKK.

Ministerie van Economische Zaken

Het Cluster Bergschenhoek 2.0 is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Marktintroductie energie-innovaties (MEI) van het Ministerie van Economische Zaken, in het kader van ‘Kas als Energiebron; op weg naar een klimaatneutrale glastuinbouw in Nederland’.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Cluster Bergschenhoek, Agriholland | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij