Hoe koffiedik methaangas filtert en opslaat

04-09-2015 09:21 | Door: Chris Thijssen

Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben ontdekt dat koffiedik kan worden gebruikt om het broeikasgas methaan af te vangen. Hiermee krijgt het restproduct van koffie een nieuwe toepassing.

De onderzoekers van de Ulsan National Institute of Science and Technology voegden een sodaoplossing toe aan koffiedik. Door dit mengsel sterk te verhitten, wisten ze actieve kool te produceren. Deze stof filtert moleculen uit gassen en bindt deze vervolgens aan zichzelf.  

Uit experimenten bleek dat de actieve kool van koffieresten meer methaan aan zich bindt dan actieve kool uit eerder geteste grondstoffen, zoals autobanden en kokosnoten.

Bio-industrie

Het broeikasgas methaan is 25 keer zo sterk is als koolstofdioxide. Het gas komt vrij bij zowel natuurlijke als minder natuurlijke processen, zoals schaliegasboringen, moerassen en in de veehouderij.

Vooral de bio-industrie en de intensieve veeteelt hebben via methaanemissies een aanzienlijke impact op het milieu. Methaangas wordt in deze industrie soms al afgevangen via gaswassystemen in de daken van veestallen.

Metalen en chemicaliën

Volgens de onderzoekers worden doorgaans metalen en chemicaliën gebruikt om methaan af te vangen. Die zijn niet alleen duurder, maar ook schadelijker voor het milieu dan koffieresten.

Ze zien koffiedik dan ook als ideale grondstof voor het afvangen en opslaan van methaangas. De methode is volgens hen niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: de Volkskrant, Nanotechweb | Foto: Christian Kadluba, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij