Planten met mutatie kunnen TNT uit bodem opslaan

07-09-2015 10:07 | Door: Chris Thijssen

Britse Biologen hebben een genetische mutatie in planten ontdekt die hun immuniteit voor trinitrotolueen (TNT) versterkt. Hierdoor kunnen planten de vervuilende springstof uit de bodem opzuigen, verteren en veilig opslaan.

Biologen van de Britse University of York ontdekten dat een bepaalde genetische mutatie in planten de TNT transformeert. Hierdoor kan de plant de TNT geconcentreerd opslaan in zijn celwanden. Op deze manier onttrekt de plant de verontreinigende stof aan de bodem. Dat schijft Popular Mechanics.

De TNT die zich vervolgens in de plant bevindt, is niet schadelijk voor dieren die de plant eten. Omdat de stof strak is getransformeerd en samengebonden tot een niet-verteerbaar materiaal, verlaat deze het lichaam via de ontlasting.

De biologen ontdekten de mutatie in eerste instantie in de kruidachtige plan Arabidopsis. Volgens hen kan de mutatie echter in vrijwel alle planten worden gekweekt.

Schietbanen en oorlogsgebieden

TNT komt voor in vrijwel alle bommen, granaten en mijnen. Locaties zoals schietbanen en oorlogsgebieden zijn vaak vervuild door de springstof, waarvan de milieueffecten lang doorwerken.

Zo kan de stof de bodem en planten beschadigen, en aandoeningen als staar, hepatitis en beenmergkanker bij dieren veroorzaken. Het Amerikaanse leger schat dat TNT wereldwijd 10 miljoen hectare grond verontreinigt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Popular Mechanics | Foto: Ray Dehler, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij