Frans vissersschip bespaart 3.600 liter brandstof per week

08-09-2015 18:20 | Door: Chris Thijssen

De nieuwe hekkotter Arpege met dieselektrische aandrijving is in Frankrijk te water gelaten. Het innovatieve schip moet 3.600 liter brandstof per week besparen.

Dat meldt Visserijnieuws.Punt. De 24.95 meter lange hekkotter Arpege is gebouwd door Socacarenam, een werf in het Franse Boulogne-sur-Mer. Na een twee jaar durende studie naar het ontwerp is het schip in één jaar gebouwd.

Het resultaat is een schip dat niet alleen veiliger, maar ook energie-efficiënter moet zijn. Volgens de bouwers zou de kotter daardoor meer winst opleveren. Het schip wordt voortgestuwd door middel van dieselelektrische aandrijving.

Ook de vislieren, die worden gebruikt om de netten in te halen of uit te vieren, worden op deze manier aangedreven.

Brandstofbesparing

Doel van het nieuwe ontwerp van de romp en de dieselelektrische aandrijving is een vermindering van het brandstofgebruik tot 3.600 liter per week. Traditionele vissersschepen met vergelijkbare afmetingen verbruiken volgens Visserijnieuws.Punt zo’n 12.000 liter brandstof per week.

Ondernemers uit Urk maakten eerder dit jaar een schip dat brandstof bespaart. Doordat het schip is gemaakt van lichter en sterker staal en werkt met een nieuwe vangstmethode, besparen de vissers 85 procent brandstof ten opzichte van 2010.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Visserijnieuws.Punt | Video: Ademe

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij