Hoe tracking tags de visserij duurzamer maken

09-09-2015 09:23 | Door: Chris Thijssen

Een Spaanse techniekstudent heeft biologisch afbreekbare visnetten en tracking tags ontwikkeld. Hiermee wil hij voorkomen dat zeezoogdieren verstrikt raken in kapotte, rondzwervende visnetten.

Alejandro Plasencia, een Spaanse techniekstudent, bedacht een systeem met biologisch afbreekbare visnetten, radio frequency identification (RFID)-tags, een RFID-lezer en een app. Hiermee kunnen vissers hun kapotte, losgeraakte visnetten in de zee opsporen. Vervolgens kunnen ze de netten repareren.

Zo worden de netten geen ‘spooknetten’. Wanneer kapotte visnetten in de zee blijven, kunnen vissen en zoogdieren, zoals walvissen en dolfijnen, erin verstrikt raken. In andere gevallen vallen de netten naar verloop van tijd in miljoenen kleine plastic deeltjes uiteen.

Volgens Plasencia geven de plastic deeltjes giftige stoffen af en worden ze door verschillende organismen in de zee als voedsel gezien. Met het Remora-systeem wil de student hiervoor een oplossing bieden.

Opsporen en repareren

Het systeem bevat biologisch afbreekbare gele en oranje plastic tags, die zijn voorzien van RFID-chips. Deze kunnen worden bevestigd aan bestaande netten. De RFID-lezer en de app stellen vissers in staat hun netten efficiënter op te sporen, terug te halen en te repareren.

Daarnaast kunnen ze de netten als ‘verloren’ aangeven bij NGO’s als Healthy Seas om de netten terug te halen. Een tweede stap is het gebruik van biologisch afbreekbare netten. Wanneer deze netten niet op tijd worden opgespoord en uit elkaar vallen, brengt het materiaal het zeeleven geen schade toe.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Alejandro Plasencia

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij