Slimme vogelverschrikker voorkomt gewenning vogels

11-09-2015 07:29 | Door: Chris Thijssen

Een intelligente vogelverdrijver van Machines4Green verjaagt vogels op gehoor. Doordat het apparaat alleen werkt als dat nodig is, wennen vogels er niet aan.

De akoestische vogelverdrijver, met de naam Animan, is recent ontwikkeld aan de Landbouwuniversiteit in Denemarken. De vogelvriendelijke vogelverdrijver van Machines4Green maakt gebruik van geavanceerde microfoons die automatisch roeken, spreeuwen, zeemeeuwen en ganzen detecteren.

Zodra de verdrijver deze vogels detecteert, stoot het apparaat via geïntegreerde luidsprekers verstorende geluidsprikkels uit. Volgens Machines4Green schrikt het apparaat de vogels hiermee vaak al af voordat ze zijn geland.

Combinatie van geluiden

De Animan luistert voortdurend naar geluiden van de vogels om te beoordelen of het afschrikken succesvol was. Als dat niet het geval is, blijft het apparaat verschillende geluiden verspreiden. Dit doet het totdat de vogels verdwijnen.

De verdrijver combineert hiervoor geluiden van natuurlijke vijanden met die van de vogelsoort in nood en andere afschrikwekkende geluiden. Door deze verscheidenheid aan geluiden en de afwezigheid van een vast ritme, is het apparaat volgens het bedrijf effectief.

Efficiënter

Omdat de Animan alleen actief wordt wanneer dat nodig is, werkt het apparaat volgens Machines4Green veel efficiënter dan traditionele vogelverschrikkers waaraan vogels geleidelijk wennen.

De verdrijver beschikt daarnaast over een ingebouwd zonnepaneel, dat het apparaat van voldoende stroom voorziet. Gebruikers kunnen het apparaat op afstand via het mobiele netwerk programmeren en uitlezen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Machines4Green BV | Foto: Groen Techniek Holland

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij