Nederlandse innovatie zuivert afvalwater voor boeren

Nederlandse innovatie zuivert afvalwater voor boeren

29-01-2013 11:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee Nederlandse bedrijven hebben een zuiveringssysteem ontwikkeld dat rioolwater geschikt maakt voor irrigatie in de glastuinbouw. Spanje heeft interesse.

De Nederlandse bedrijven Hellebrekers Technieken en Capilix ontwikkelen samen met Spaanse partners een zuivering die de voedzame stoffen in rioolwater behoudt. Hierdoor is het huishoudelijk afvalwater geschikt als irrigatiewater voor de glastuinbouw. Ideaal voor gebieden met waterschaarste, zoals in Spanje.

Bij conventionele zuiveringssystemen wordt niet alleen het afval uit het water gefilterd, maar ook waardevolle mineralen. In het Spaans-Nederlandse project, gesteund door het Europees Innovatieprogramma Eurostars, blijven de mineralen behouden. De pilot vindt plaats in het Zuid-Spaanse Murcia.

Watertechnologie

“Met deze techniek kunnen we de wereld veroveren,” meent Bjorn Meeuwsen, salesmanager van Hellebrekers. Spaanse dorpen moeten in de nabije toekomst verplicht hun eigen afvalwater zuiveren, terwijl de boeren het water nodig hebben. “Deze vraagstukken spelen wereldwijd, maar klanten kiezen alleen voor iets innovatiefs als je kunt laten zien dat het werkt.”

“Wanneer je afvalwater wilt hergebruik in land- en tuinbouw haal je er idealiter alleen de organische stoffen uit, die kunnen gaan rotten,” aldus Evert van de Werfhorst, directeur van Capilix. “En niet de mineralen, want die zijn goed voor de plantjes. Een dergelijke zuiveringstechniek bestaat nog niet voor de glastuinbouwirrigatie.”

De zuiveringstechniek Intelligent Reclaim Irrigation System (IRIS) is een idee van Freddie Dekkers van het Innovatieprogramma Watertechnologie, een voormalig samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Economische Zaken en de watertechnologiesector. Meeuwsen: “Nederland loopt wereldwijd voorop in watertechnologie. Elke kans om dat aan de wereld te laten zien moeten we aangrijpen.”

Hellebrekers en Capilix

Het zuiveringssysteem wordt gebouwd door Hellebrekers, een specialist in installatietechniek en waterbehandeling. Eerder kregen zij aandacht in De Verduurzamers, waar ze meewerkten aan de verduurzaming van negen Rotterdamse zwembaden.

De verantwoordelijkheid voor het instrument dat de minerale samenstelling in het water meet, ligt bij Capilix. Het moet een compact systeem worden dat past in een zeecontainer. Het Friese bedrijf kwam eerder in het nieuws door in 2010 de European Water Quality Sensors Technology Innovation Award te winnen. Een prestigieuze prijs voor het ontwikkelen van sensortechnologie voor de watermarkt.

Bron: AgentschapNL

Foto: Moyan Brenn

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij