Fieldlab SmartFood moet Nederlandse tuinbouw innoveren

Kassen

14-09-2015 09:29 | Door: Chris Thijssen

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft het officiële startschot gegeven voor het Fieldlab SmartFood. Dit project moet de tuinbouwsector in Nederland innoveren.

Met het Fieldlab SmartFood, waarvoor het initiatief van InnovationQuarter komt, wil de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) samenwerking in de regio en innovaties bevorderen. De MRDH steekt € 400.000 euro in het project.

Doel van het project is partijen uit de Nederlandse tuinbouw met elkaar te verbinden. Volgens Tjerk Gorter, een van de organisatoren van het Fieldlab SmartFood, is de thuismarkt voor de Nederlandse telers, en dus voor hun technologieleveranciers, steeds minder rendabel. Het roer moet om, zegt hij op de website van Innovation Quarter.

Gorter: “Iedereen die we erover spreken, ziet de kansen die ontstaan doordat megasteden groeien en welvarender worden. Er is daar een snel groeiende behoefte aan een betrouwbare aanvoer van voldoende, veilig, gezond en betaalbaar voedsel. De Nederlandse tuinbouw heeft alles in huis om dat te leveren.”

Digitalisering

Hij noemt ook de noodzaak voor kleine Nederlandse bedrijven “om samen te werken en slim te innoveren om giganten als Panasonic voor te zijn”.

Daarbij speelt digitalisering volgens hem een doorslaggevende rol: “Voor automatisering van de productie, voor sturing van projecten vanuit Nederland en om snel en efficiënt te leren wat de beste uitgangsmaterialen en teeltomstandigheden zijn.”

Samenwerking

Fieldlab SmartFood is verbonden aan de nieuwe demokwekerij in het Westland. Het is de bedoeling dat verschillende bedrijven zich bij het initiatief aansluiten. Ook kennispartners zijn verbonden, zoals TNO, TU Delft en Wageningen UR. Greenport Horticampus Westland-Oostland maakt de connectie met het onderwijs.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: InnovationQuarter | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij