Onderzoekers UGent versnellen veredeling van maisplanten

Basilicum

14-09-2015 12:21 | Door: Chris Thijssen

Vlaamse onderzoekers voorspellen met een nieuwe methode hoe groot de bladeren van een maiskiemplant worden. De techniek zou plantenveredeling aanzienlijk kunnen versnellen.

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de UGent hebben ontdekt hoe ze kunnen voorspellen hoe groot de bladeren van volwassen planten worden. 

Met deze kennis kunnen kwekers volgens de onderzoekers in de toekomst veel gerichter selecteren bij het veredelen van landbouwgewassen.

Ziekteresistent 

De techniek is gebaseerd op de informatie van een set genen, die samenhangt met de uiteindelijke bladgrootte van een gewas. De onderzoekers wisten deze set genen via geavanceerde analysemethoden te identificeren.

Onderzoekers weten steeds beter welk DNA verantwoordelijk is voor plantengroei en –ontwikkeling. Door dit DNA op te sporen in een kiemplantje, kunnen ze in een vroeg stadium bepalen of een plant bijvoorbeeld ziekteresistent zal zijn of niet.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: UGent | Foto: Willow Cottage Garden, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij