Glasaal Volendam wil jonge paling uit eigen larven kweken

Modder

14-09-2015 18:15 | Door: Chris Thijssen

Glasaal Volendam onderzoekt hoe jonge paling uit eigen larven kan worden gekweekt. Hiermee wil het bedrijf de wereldwijde palingstand een impuls geven.

De oprichters van Glasaal Volendam experimenteren met methodes voor het opkweken van jonge paling, ook wel glasaal genoemd, uit zelfgekweekte larven.

Hiermee geeft het bedrijf vervolg aan jarenlang onderzoek van de Universiteit van Leiden. Doel is de wereldwijde afname van de palingstand een halt toe te roepen.

Larven

Paling kweken gebeurt al langer, maar in de huidige kwekerijen wordt wild gevangen glasaal gekweekt tot paling die geschikt is voor consumptie. Het is nog nooit gelukt om glasaal uit larven op te kweken, stelt het bedrijf in Quote.

Volgens de oprichters is dat te wijten aan de palinglarven, die niet eten in gevangenschap. Ze zoeken nu uit hoe ze de larven zo ver kunnen krijgen. De oprichters denken dat de larven zogeheten zeesneeuw eten. Dat is organisch materiaal dat in het water van de Sargassozee leeft. Dit materiaal proberen ze na te maken.

Voedingsproces

Als het lukt om de larven in gevangenschap te laten eten, kan het bedrijf op grote schaal glasaaltjes produceren voor verdere kweek wereldwijd. De oprichters willen bovendien elk jaar zo’n 35 kilo van de opgekweekte glasaal uitzetten in het IJsselmeer om ook de palingstand in Nederland een impuls te geven.

Glasaal Volendam wil in 2020 de eerste glasaal produceren. Om hun onderzoek te financieren, zijn de oprichters via CrowdAboutNow een crowdfundingscampagne gestart. Het bedrijf wil € 300.000 binnenslepen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CrowdAboutNow, Quote | Foto: Peter Harrison, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij