Hoe een start-up de druifopbrengst van wijngaarden voorspelt

Wijngaard

16-09-2015 07:13 | Door: Chris Thijssen

De Australische start-up GrapeBrain helpt wijnmakerijen bij het maken van accurate schattingen van de druivenopbrengst. De start-up geeft inzicht in bedrijfsprocessen, wat kan leiden tot hogere opbrengsten.

Dat schrijft Startup Daily. Met een intelligent systeem helpt de Australische start-up GrapeBrain wijngaardpersoneel, telers en wijnmakerijen bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van hun opbrengstschattingen.

Volgens de start-up is dat nodig, omdat wijnmakers vaak slecht kunnen inschatten hoeveel druiven ze aan het einde van het seizoen zullen oogsten. Als gevolg daarvan verliezen sommige Australische wijnmakerijen meer dan $A 200.000 per jaar (€ 126.078).

Weersomstandigheden

De technologie, beschikbaar via een app voor smartphone en tablets, werkt met de voorspeltechnologie Azure Machine Learning van Microsoft. Door grote datasets in te voeren, identificeert GrapeBrain patronen en inzichten van huidige en historische data.

Onder andere weersomstandigheden, watergebruik, bodemchemie en de wijze van snoeien zijn data die worden ingevoerd. Gebaseerd op gebeurtenissen in het verleden, doet het programma voorspellingen voor de toekomst. Naarmate de tijd verstrijkt en wijnmakers steeds meer gegevens invoeren, worden opbrengstschattingen nog accurater.

Andere landbouwindustrieën

De technologie verbetert de opbrengsten. Doordat wijnmakers meer inzicht in hun werkprocessen krijgen, kunnen ze hun bodem- en watergebruik analyseren en indien nodig aanpassen.

Volgens de oprichters is de technologie ook toepasbaar in andere landbouwindustrieën. Dit kan de wereldwijde voedingsketen volgens hen significant verbeteren. De start-up is al benaderd door landbouwers uit andere sectoren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Startup Daily | Foto: Robert Verzo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij