Sonartechnologie van rederij Jaczon vermindert bijvangst

Makreel

18-09-2015 16:02 | Door: Chris Thijssen

Met de Sofic-technologie van rederij Jaczon kunnen vissers selectief vis vangen. De technologie kan de bijvangst in de visserij verminderen.

Sofic is de technologie die akoestische signalen, sonar, inzet voor het selectief vangen van vis. De technologie classificeert diverse vissoorten realtime. Zo kunnen vissers ongewenste bijvangst minimaliseren.

Volgens Nederlandse en Europese wetgeving mag van sommige soorten vis slechts een beperkte hoeveelheid of helemaal niets worden gevangen. Voor Nederlandse vissers is vooral het scheiden van makreel en horsmakreel een probleem.

Hoogfrequente sonar

In opdracht van Imares Wageningen en rederij Jaczon hebben dr. Pascal de Theije en collega’s zich de afgelopen jaren in deze problematiek vastgebeten.

Volgens De Thije is hoogfrequente sonar het meest toegepaste middel om vis op te sporen. “Sonar zendt korte geluidspulsen uit en luistert naar de signalen die terugkomen”, zegt hij in een persbericht.

“Hoewel de verschillen soms klein zijn, heeft iedere vissoort zijn eigen akoestische eigenschappen, wat blijkt uit de amplitude en de structuur van de weerkaatste energie.”

Het is volgens De Thije dan ook aantrekkelijk om die gegevens direct te gebruiken om te bepalen om wat voor vis het gaat.

Rederij Jaczon, die Sofic ontwikkelde, ontving hiervoor de eerste P.J.S. de Jong innovatieprijs tijdens de Maritieme & Offshore Innovation Day van TNO op de RDM-Campus in Rotterdam. De nieuwe onderscheiding richt zich op de meest innovatieve oplossingen met maatschappelijke impact.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TNO | Foto: David Bleasdale, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij