Verzekering is vangnet voor bijenverlies Canadese imkers

Bijenhouders

30-09-2015 18:04 | Door: Chris Thijssen

Bijenhouders uit de Canadese provincie Ontario kunnen voortaan gebruikmaken van een nieuw verzekeringsplan dat helpt om financiële verliezen van schade aan bijenvolken op te vangen.

Het nieuwe Bee Mortality Production Insurance Plan biedt Canadese commerciële bijenhouders een vangnet voor schade aan bijenvolken als gevolg van bijvoorbeeld ziekteverwekkers. Het plan is ontwikkeld door het ministerie van landbouw in het Canadese Ontario.

Het ministerie geeft imkers die samenwerken met kwekers hiermee meer financiële ruimte om te investeren in innovaties, winstgevendheid en werkgelegenheid. De imkers krijgen daarnaast ondersteuning bij het managen van hun werkzaamheden en bij het effectiever beheren van hun risico’s.

Om in aanmerking te komen voor de verzekering, moeten bijenhouders geregistreerd zijn en werken volgens de Bees Act. Daarnaast moeten ze de zo optimaal mogelijk werken om de gezondheid van hun bijen te garanderen.

Landbouwverzekeringen

Vergelijkbare verzekeringen bestaan al voor Canadese landbouwers, die hiermee hun verliezen als gevolg van het weer, plagen en ziektes opvangen. Deze zogeheten productieverzekeringen zijn in Ontario beschikbaar voor bijna negentig commercieel gekweekte gewassen, zoals granen, oliehoudende zaden en bepaalde soorten groenten en fruit.

Het nieuwe Bee Mortality Production Insurance Plan is volgens Ontario’s Beekeepers’ Association het eerste productieverzekeringsplan dat is ontwikkeld voor een product anders dan gewassen en planten.

Het plan is onderdeel van de Pollinator Health Strategy van de Canadese overheid. Met deze strategie wil de overheid de gezondheid van bestuivers, landbouw en de economie versterken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs | Foto: dni777, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij