Twee koeien, twee varkens... en een bewuste tosti

Twee koeien, twee varkens... en een bewuste tosti

01-03-2013 11:04 | Door: Lieuwe Jan Hettema

Midden in Amsterdam verrijst een stadsboerderij, waar alle ingrediënten voor een tosti worden geproduceerd. Want weten we nog wel wat we eten?

“De Tostifabriek voorziet in het gemis van de stedeling,” meent Vera Bachrach. Samen met een groep vrienden begon ze deze maand met het opzetten van een stadsboerderij. Puur uit nieuwsgierigheid. “Want waar zien we nog hoe ons eten wordt gemaakt? Sommige stadskinderen hebben zelfs nog nooit een koe of varken in het echt gezien, terwijl ze zo’n dier wel regelmatig opeten.”

Langs de waterkant van de oude Amsterdamse dokwerken is nu alleen nog maar een bak met klei te zien. Over zeven maanden moet daar graan worden geoogst. Naast de bak komen stallen, voor twee varkens en twee koeien. “De varkens zijn al uitgezocht, maar komen pas over een paar weken.” Ze pakt haar telefoon en laat een foto zien waarop ze het kleine biggetje in haar armen wiegt. “Straks gaan we haar vetmesten, zodat ze over vijf maanden genoeg vlees heeft om geslacht te worden.”

Bewustwording

Na het zien van de foto klinkt het gruwelijk, maar “we maken deze keuze elke keer wanneer we in de supermarkt staan,” zegt Bachrach resoluut. “Het grote verschil is dat mensen hier straks eerst de varkens aaien, om ze een tijdje later op te eten. Ze zijn zich na een bezoek bewust van hun eten.” Dat is ook het doel van de Tostifabriek: de bewustwording en het debat rond voedsel stimuleren.

“Op het eerste gezicht lijkt het misschien belachelijk om in een stad een boerderij te maken, helemaal omdat we hier geen ervaring mee hebben,” lacht Bachrach. “Maar eigenlijk is het een simpel plan: in plaats van de ingrediënten te kopen, maken we gewoon alles zelf. Van het zaaien, melken en voeren van de dieren, tot het maken van brood, kaas en ham.” Het gebrek aan ervaring is geen probleem, want veel vrijwilligers, instanties en échte boeren hebben hun hulp en ervaring aangeboden.

Positieve reacties

“We krijgen zoveel positieve reacties, uit verschillende hoeken. Zo krijgen we de twee koeien van een veehouder en mochten we gisteren gratis een shovel lenen.” Ook van de gemeente en buurtbewoners kregen ze enkel positieve reacties. “Het gaat hier straks echt fantastisch worden, ook omdat er allerlei demonstraties en cursussen over voedsel worden gegeven. En daarnaast willen we ook een educatief programma opzetten, zodat schoolklassen de Tostifabriek kunnen bezoeken.”

Het worden geen goedkope tosti’s: het totale project gaat zo’n €30.000 kosten. De ene helft moet gefinancierd worden door bedrijven, de andere helft via crowdfunding. “We zijn nog maar net begonnen, maar hebben het grootste gedeelte van het bedrag al binnen. Maar om de hele zomer hier alles te kunnen draaien en goede educatieve programma’s op te zetten, zijn we op zoek naar partners die ons kunnen ondersteunen. Alleen dan kunnen we de stedeling een mooi programma rond voedsel aanbieden.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Lieuwe Jan Hettema

Freelance journalist, schrijver en redacteur. "Er vinden wereldwijd veel duurzame ontwikkelingen plaats. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en om met goede voorbeelden te komen, zodat deze ontwikkelingen worden opgemerkt."



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij