Studenten brengen CO2-uitstoot cruiseschepen in kaart

11-11-2015 12:29 | Door: Dimitri Reijerman

Studenten van Wageningen UR hebben een rekenmodel ontwikkeld om de CO2-uitstoot van cruiseschepen in kaart te brengen. De normaliter terughoudende rederijen willen nu plots meedenken.

Resource schrijft dat het rekenmodel in opdracht van Zeetours Cruise is opgesteld. Het bedrijf wil, net als bij vliegreizen, CO2-compensatiemogelijkheden aanbieden aan zijn klanten. Met de rekenmodellen moet er een onderbouwing komen.

Masterstudent Jasper Schlahmilch onderzocht samen met een aantal andere studenten in totaal 180 cruiseschepen. Omdat rederijen geen informatie vrijgeven over het brandstofverbruik van hun vloot, stelden de studenten zelf een formule op. Daarbij baseerden zij zich op informatie als motorvermogen, bouwjaar en het aantal passagiers dat gemiddeld tijdens een cruise wordt vervoerd.

Beter model voor CO2-labels

Het opgestelde model is nog verre van perfect, mede omdat het de nodige aannames bevat. Toch is het model voorlopig goedgekeurd door Green Seats, het bedrijf dat de CO2-compensatieregeling verzorgt. Ook is vorige maand het rekenmodel aan de onderzochte rederijen voorgelegd.

Schlahmilch is uiteindelijk met een aantal rederijen om tafel gaan zitten om te vragen naar hun daadwerkelijke brandstofverbruikscijfers, zodat het rekenmodel verder is te verfijnen. Rederijen kunnen bijvoorbeeld brandstofbesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen, opgeven.

Uiteindelijk kan er een energielabel voor cruiseschepen uitrollen en zien de makers van het model meer mogelijkheden, zoals het ontwikkelen van een label voor een complete zeereis.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Resource | Foto: By Rapidfire (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek