Overheid investeert miljoenen in intelligente transportsystemen

matrix

02-12-2015 13:10 | Door: Dimitri Reijerman

Twaalf regio's en het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekken € 70 mln uit voor de ontwikkeling van intelligente transportsystemen. Zo wil de overheid software ontwikkelen om de verkeersdruk op wegen te verminderen.

Het Intelligente Transport Systemen-initiatief bevat in totaal negen projecten die zijn verdeeld over meerdere regio's. De nadruk van de projecten ligt op het plannen van een rit, zowel tijdens de reis als voorafgaand daaraan. De software moet de eindgebruiker realtime nuttige en locatiegebonden informatie voorschotelen.

Volgens minister Schultz bestaan er weliswaar veel toepassingen om bijvoorbeeld het weer of de file-informatie op te vragen, maar slechts weinig software combineert de data uit meerdere bronnen voor toegesneden informatie. Door te investeren in dergelijke software moet de eindgebruiker een op maat gesneden reisadvies krijgen. Niet alleen burgers moeten profiteren, maar ook bedrijven.

Kennis en technologie is al beschikbaar

Een van de projecten is een samenwerking tussen de overheid en Ahold. Het bedrijf wil zijn supermarktlogistiek verduurzamen door vrachtverkeer 'slimmer' te laten rijden. Dit zou honderden vrachtautoritten per dag kunnen besparen. In Noord-Holland en Brabant start een project om filevorming na ongelukken te reduceren. Bij landelijke dekking denkt de overheid een filereductie van 2,5 procent te kunnen behalen.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu beschikt het Nederlandse bedrijfsleven al grotendeels over de benodigde technologie en kennis om de doelstellingen te behalen. Zo wijst het ministerie onder andere op de diverse 4G-netwerken die in de lucht zijn en het wijdverbreide gebruik van smartphones onder burgers en bedrijven.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Ministerie I&M | Foto: By Geijn mh (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek