Zelfrijdende trucks de weg op tijdens Truck Platooning Challenge

15-12-2015 18:32 | Door: Dimitri Reijerman

De Nederlandse overheid organiseert in april 2016 een wedstrijd waarin zelfrijdende trucks in colonnes naar Rotterdam rijden.

Tijdens de European Truck Platooning Challenge zullen trucks vanuit hun hoofdvestiging naar de Rotterdamse haven rijden, waarbij de vrachtauto's de afstand onderling klein houden. Onder andere vanuit Frankfurt en Wenen vertrekken vrachtauto's. De colonnes tellen elk twee tot drie vrachtauto's.

Tijdens het rijden in colonnes communiceren de trucks onderling met elkaar. Er zullen nog wel chauffeurs achter het stuur zitten, maar zij hoeven alleen in noodgevallen in te grijpen.

Met de European Truck Platooning Challenge wil Nederland aantonen dat intelligente transportsystemen en het toepassen van truck platooning een duurzame impact kunnen hebben op de sectoren transport en logistiek. Zo is er een daling van het brandstofverbruik van 8 tot 13 procent mogelijk. Verder zijn kostenbesparingen haalbaar en wordt de verkeersveiligheid vergroot.

De overheid denkt dat volledig geautomatiseerde vrachtwagenkonvooien vanaf 2020 op de weg zullen verschijnen. Naast het versnellen van de benodigde technologie wil Nederland zich ook hard gaan maken om de benodigde regelgeving op Europees niveau te regelen. In de meeste landen zijn zelfrijdende trucks nog niet toegestaan op de openbare weg.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Scania

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek