Ritplanning goederentrein levert energiebesparing van 25 procent op

17-12-2015 12:26 | Door: Dimitri Reijerman

De Belgische goederenvervoerder NMBS Logistics zegt het energieverbruik van zijn goederentreinen met 25 procent te hebben gereduceerd dankzij een betere ritvoorbereiding door machinisten.

In 2013 installeerde NMBS Logistics in vijftig goederentreinen energiemeters, circa een derde van de vloot. Met de data zijn machinisten de te rijden routes bij voorbaat gaan plannen. Hoofddoel is om zoveel mogelijk stops te voorkomen, omdat het optrekken en afremmen veel energie kost.

Bij het vaststellen van de routeplanning houden de machinisten rekening met onder andere het hoogteprofiel van de lijn, eventuele verstoringen en data van de energiemeters. De ritvoorbereiding wordt opgeslagen op een tablet. De machinisten kunnen deze tijdens de rit raadplegen en zelf bepalen of zij op bepaalde momenten harder rijden of juist willen 'uitrollen', schrijft SpoorPro.

Uit cijfers van NMBS Logistics blijkt dat de treinen tot 72 procent minder vaak een dubbel geel of rood sein tegenkomen en dus moeten remmen. In totaal is een energiebesparing becijferd van 25 procent. Daarnaast verminderd de slijtage aan de rails doordat treinen minder hard remmen.

Betere ICT voor rijadvies op maat

In een volgende fase wordt op het Belgische spoor een traffic management-systeem geïmplementeerd. Dit systeem voorspelt waar het treinverkeer in de knel kan komen en alternatieve routes voorstellen. Via een driving advisory-systeem kan de machinist vervolgens een rijadvies gegeven worden.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: SpoorPro | Foto: Roel Hemkes, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek