BG ontwerpt efficiëntere scheepsromp voor LNG-tankers

LNG tanker

19-01-2016 15:17 | Door: Dimitri Reijerman

Gasreus BG heeft een nieuw ontwerp voor een scheepsromp gemaakt, waarmee LNG-tankers minder brandstof verstoken. Mogelijk laat BG scheepswerven nieuwe tankers bouwen op basis van het design.

Het ontwerp van de romp is afkomstig van BG Technology Group in Brazilië. Daarbij werkte het samen met Bureau Veritas, HydrOcean, GTT en twee universiteiten. Met behulp van emulatiesoftware van Hydrocean kon BG berekenen hoeveel weerstand een bepaald ontwerp van een scheepsromp in de zee oplevert. Daarbij kan de software verschillende ladingsniveaus in LNG-tankers emuleren. Ook is een schaalmodel getest.

Met een nieuw ontwerp van de romp, waarbij met name de boeg anders is vormgegeven, claimt BG een brandstofbesparing van 3 à 5 procent te kunnen behalen ten opzichte van traditionele LNG-tankerontwerpen. Dat lijkt een relatief kleine besparing, maar voor bedrijven als BG met een grote vloot kan de innovatie veel geld opleveren. Daarnaast kunnen de CO2-reducties van dergelijke schepen ook tot 5 procent oplopen.

Mogelijk ook nieuwe LNG-tankers met nieuwe scheeprsromp

BG is bezig om het ontwerp nog te finetunen om in maart het eindontwerp te presenteren. De gasreus heeft de bouwtekeningen voor de innovatieve scheepsromp ook voorgelegd aan een aantal scheepswerven. Mogelijk zal BG de opdracht geven om in de toekomst tankers te laten bouwen op basis van dit ontwerp.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: BG | Foto: By No machine-readable author provided. Pline assumed (based on copyright claims). [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek