Zwitsers plan voor automatisch vervoer via tunnels

pod

03-02-2016 14:11 | Door: Dimitri Reijerman

Projectontwikkelaars hebben onder de naam Cargo Sous Terrain een plan gepresenteerd om goederen via een uitgebreid netwerk van tunnels ondergrond te transporteren. Robotwagentjes moeten de goederen volautomatisch gaan vervoeren.

Met het aanleggen van een tunnelnetwerk denkt de Zwitserse overheid het goederentransport met vrachtwagens te kunnen verminderen. Volgens berekeningen kan het ondergrondse transportsysteem een CO2-reductie van 80 procent opleveren, terwijl de snelwegen 20 procent minder verkeer hoeven te verwerken. Daarnaast profiteren logistieke bedrijven van de zekerheid dat goederen op tijd zijn te leveren.

De tunnels met een doorsnede van 6 meter moeten volgens het concept op 50 meter diepte komen. In deze tunnels rijden robotwagentjes. Deze vervoeren met een snelheid van 30 kilometer per uur volautomatisch de goederen, waarbij de elektrische aandrijving stroom krijgt via inductie. Met behulp van liften zijn op overslagpunten goederen op de robotwagentjes te plaatsen of te verwijderen. Elektrische voertuigen verzorgen vervolgens bovengronds het transport binnen de steden.

Het Cargo Sous Terrain-onderzoek stelt in eerste instantie een 67 kilometer lange tunnel voor tussen Bern en Zurich. Deze kan in 2030 klaar zijn. Uiteindelijk moet er een tunnelnetwerk ontstaan waarbij vrijwel alle grote steden in Zwitserland met elkaar zijn verbonden.

De aanleg is weliswaar technisch haalbaar, maar niet goedkoop: de kosten zijn geraamd op € 3,14 mrd voor het eerste deel van het tunnelnetwerk. Het project gaat uit van private financiering en zoekt investeerders.

Cargo sous terrain

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Cargo Sous Terrain | Foto: Cargo Sous Terrain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek