Onderzoek in logistiek: klanttevredenheid gaat boven duurzaamheid

opladen

03-02-2016 18:03 | Door: Dimitri Reijerman

Bedrijven die actief zijn in de logistieke sector vinden onderwerpen als klanttevredenheid en kostenbesparingen belangrijker dan duurzaamheid. Tegelijkertijd is twee derde van bedrijven bezig met een duurzaamheidsstrategie, of heeft deze al opgesteld.

Dat blijkt uit het Nationaal Duurzaamheidsonderzoek Logistiek van ABN Amro in samenwerking met Logistiek.nl. Daarbij werden 244 respondenten bij logistiek dienstverleners en transportbedrijven ondervraagd.

In de top 3 van belangrijkste onderwerpen op de strategische managementagenda is het onderwerp duurzaamheid op de derde plaats te vinden. Klanttevredenheid en kostenbesparingen staan op positie 1 en 2. Van de ondervraagde bedrijven heeft 22 procent nog geen duurzaamheidsstrategie ontwikkeld, terwijl 37 procent daar nog mee bezig is. Wederom 37 procent zegt al een duurzaamheidsstrategie te hebben.

De helft van de bedrijven in de logistieke sector hanteert KPI's, ofwel kritieke prestatie-indicatoren, om duurzame factoren meetbaar te maken. Speerpunten daarbij zijn het reduceren van schadelijke emissies en het verminderen van het brandstof- en grondstofverbruik.

Onderling wantrouwen vormt hindernis

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar weinig bedrijven bereid zijn om te investeren in duurzaamheid als niet van tevoren de te verwachten opbrengsten duidelijk zijn. Ook geeft de doelgroep aan dat het geringe vertrouwen tussen verladers en logistiek dienstverleners een belemmering kan zijn om logistiek verduurzaming te bereiken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Logistiek.nl | Foto: Duurzaambedrijfsleven

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek