Maersk wil recycling van afgedankte schepen verduurzamen

Maersk

14-02-2016 09:39 | Door: Dimitri Reijerman

De Deense transportreus Maersk wil het recycleproces en de arbeidsomstandigheden op de 'sloopstranden' van het Indiase Alang verbeteren. Daarmee wil het bedrijf zijn afgedankte schepen op duurzame wijze laten recyclen.

Volgens Maersk laat de transportgigant in de toekomst meer schepen recyclen, maar zijn de huidige kosten om bij dit proces bij bestaande scheepsslooplocaties duurzaam uit te voeren onbetaalbaar geworden. Het bedrijf schat de extra kosten op $ 1 tot 2 mln per schip. Bovendien zegt Maersk dat duurzame recycling momenteel alleen mogelijk is in China en Turkije.

De sloopstranden in India, Pakistan en Bangladesh voldoen volgens Maersk nog steeds niet aan de bestaande milieuregels, terwijl ook de arbeidsomstandigheden te wensen overlaten. Wel ziet Maersk de afgelopen jaren verbeteringen bij een viertal sloopinstallaties in de plaats Alang in India.

De sloop voldoet daar inmiddels aan de milieu- en arbeidsregels van de Internationale Maritieme Organisatie en het internationale verdrag van Hong Kong, zegt het bedrijf op basis van een aantal inspecties in 2015.

Om de sloop in Alang verder te verbeteren, wil Maersk investeren in de sloopfaciliteiten, met name in de onderdelen die afval verwerken. Ook steekt de transportreus geld in een aantal plaatselijke ziekenhuizen. Daarnaast wil het het bedrijf meer aandacht genereren voor de lokale werkomstandigheden.

Om de investeringen mogelijk te maken, zoekt Maersk contact met andere rederijen die hun schepen in Alang laten ontmantelen.

Erbarmelijke omstandigheden

De scheepssloop in Aziatische landen staat al jaren ter discussies, maar op veel locaties zijn de omstandigheden nog steeds erbarmelijk, Dat komt deels omdat de handel in afgedankte schepen via tussenpersonen verloopt.

Maersk, dat naar eigen zeggen altijd zal kiezen voor een duurzame scheepssloop, schat dat van de 768 schepen die gesloopt werden er 469, ofwel 74 procent van het totale tonnage, op niet-duurzame wijze worden afgebroken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Maersk | Foto: Maersk, Google Maps

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek