3D-printer in Rotterdamse haven print metaalonderdelen

15-02-2016 14:01 | Door: Dimitri Reijerman

In de haven van Rotterdam komt een 3D-metaalprinter die reserveonderdelen voor de maritieme industrie kan produceren. In totaal investeren vijftien bedrijven in het project.

De 3D-metaalprinter kan diverse metalen onderdelen, van groot tot klein, opleveren voor schepen. Doordat een scheepsonderdeel lokaal is te produceren, ontstaat er minder afval en vallen de transportkosten lager uit. Daarnaast is de levering sneller als een onderdeel niet op voorraad is.

Naar verwachting zal de 3D-printer in de tweede helft van het jaar gaan draaien. De kosten bedragen circa € 1 mln. In totaal investeren vijftien bedrijven.

RDM Rotterdam, een van de voortrekkers van het project, wil de 3D-printer plaatsen in het zogeheten Innovation Dock. In dit 'fieldlab' gaan bedrijven ook verder onderzoek doen naar 3D-scannen, 3D-ontwerpen en het proces van certificering.

Succesvolle pilot

Het fieldlab komt voort uit een pilot met een 3D-metaalprinter in de Rotterdamse haven. Dit project werd gedragen door InnovationQuarter, RDM Makerspace en Havenbedrijf Rotterdam. Ook scheepsbouwer IHC Merwede en logistiek bedrijf Broekman Logistics deden mee aan de pilot. Als over een aantal jaren blijkt dat het fieldlab op eigen benen kan staan of 3D-metaal printen een algemeen toegepaste techniek is, wil het Rotterdamse Havenbedrijf uit het project stappen.

Havenbedrijf Rotterdam denkt met de 3D-printer een vooraanstaande innovatie voor het havengebied te introduceren. Allard Castelein, ceo van het Havenbedrijf, zegt hierover: "Rotterdam wil ’s werelds slimste haven zijn en voorop lopen in de toepassing van dit soort innovaties. Dat is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de werkgelegenheid.”

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek