Hoe een imposante zeppelin luchttransport verduurzaamt

16-02-2016 07:02 | Door: Dimitri Reijerman

De firma Hybrid Air Vehicles wil in maart een proefvlucht maken met de Airlander 10, een reusachtige zeppelin die met veel minder brandstof dan vliegtuigen of helikopters goederen kan transporteren.

De zeppelin is 92 meter lang, 44 meter breed en 26 meter hoog. De Airlander 10 heeft een romp van koolstofvezel die gevuld is met helium. Hierdoor kan het gevaarte verticaal opstijgen en landen, en is er geen luchthaven nodig. Om veilig te kunnen landen beschikt de zeppelin over 'tubes' aan de onderzijde. Deze zijn tijdens de vlucht pneumatisch met lucht te vullen.

Hybrid Air Vehicles heeft de Airlander 10 voorzien van vier V8-dieselmotoren. Deze motoren leveren per stuk een vermogen van 239 kilowatt.

De Airlander 10 kan transporten tot 10 ton vervoeren. Volgens de fabrikant is de zeppelin aanmerkelijk zuiniger dan goederentransport met bijvoorbeeld transportvliegtuigen. Ook is er nauwelijks geluidsoverlast en de zeppelin kan tot drie weken in de lucht blijven hangen.

Ondanks de duurzame voordelen kent de zeppelin ook een aantal nadelen. Zo is de snelheid beperkt tot 150 kilometer per uur. Ook is de hoogte beperkt tot 6,1 kilometer.

Testvlucht

Hybrid Air Vehicles wil de zeppelin volgende maand een testvlucht laten maken. Het bedrijf verkreeg de technologie nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie de ontwikkeling van het luchtschip staakte.

Oorspronkelijk wilden de Amerikanen de zeppelin inzetten voor communicatiedoeleinden, maar Hybrid Air Vehicles ziet met name transportmogelijkheden voor het gevaarte. Op termijn moeten ook passagiers mee kunnen met het luchtvaartuig. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar een nog grotere zeppelin die 50 ton aan goederen kan transporteren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Hybrid Air Vehicles

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek