Luchtvaart China weigert Europese CO2-taks te betalen

Luchtvaart China weigert Europese CO2-taks te betalen

21-05-2013 15:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chinese en Indiase luchtvaartorganisaties weigeren CO2-rechten te betalen voor vluchten binnen Europa. De Europese Commissie dreigt nu met boetes.

Sinds 2012 is de luchtvaartsector opgenomen in het Europese Emission Trading Scheme (ETS). Luchtvaartorganisaties moeten rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten. In eerste instantie wilde de Europese Commissie alle vluchten, ook vluchten van en naar landen buiten de Europese Unie, onder het ETS scharen. Dat plan stuitte op weerstand van onder andere China, en werd daarom een jaar uitgesteld.

Daarom vallen momenteel alleen vluchten binnen de Europese Unie onder het ETS. Een aantal Chinese en Indiase luchtvaartorganisaties – die bijvoorbeeld op een Europese luchthaven een tussenstop maken - weigert echter voor deze vluchten CO2-rechten te kopen. De Europese Commissie heeft vrijdag aangekondigd mogelijk boetes te zullen opleggen aan acht Chinese en twee Indiase luchtvaartmaatschappijen voor hun CO2-uitstoot in 2012.

De Chinese luchtvaartmaatschappijen zouden gezamenlijk een boete van €2,4 mln kunnen krijgen. Voor de Indiase maatschappijen ligt het boetebedrag op €30,000. De adjunct-directeur van de Chinese burgerluchtvaart (CAAC) heeft al aangekondigd dat China zal blijven weigeren om deel te nemen aan het ETS. Volgens India en China strookt het ETS niet met de internationale regelgeving.

Alle andere niet-Europese luchtvaartmaatschappijen hebben wel toegezegd de Europese CO2-taks te betalen.

Bron: hln

Foto:  Swami Stream via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek