Koninklijke Marine neemt hybride sleepboten in gebruik

ASD Tug 2810

29-03-2016 09:24 | Door: Dimitri Reijerman

De Koninklijke Marine heeft de eerste van drie sleepboten ontvangen die zijn voorzien van een hybride motor. De sleepboten zijn gebouwd door Damen.

Het gaat om sleepboten van het type ASD Tug 2810. De motor kan op diesel draaien, elektrisch of een combinatie van de twee. Volgens Damen kan het schip met volle accu's een uur lang geheel elektrisch varen met een snelheid van 4 knopen, ofwel 7,5 kilometer per uur.

Door het hybride motorontwerp kan de Koninklijke Marine tot 30 procent aan brandstof besparen. De CO2-emissies nemen met maximaal 50 procent af.

140 batterijen

Het schip beschikt voor zijn elektrische aandrijving over 140 lithium-ionbatterijen met een totaalcapaciteit van 240 kilowattuur. De trekkracht van het vaartuig bedraagt 60 ton. De hybride sleepboot kan een snelheid van 13,4 knopen behalen.

Damen stelt dat de Koninklijke Marine nieuwe sleepboten zocht met een lagere milieu-impact dan de huidige, verouderde boten. Dit streven valt binnen het plan van Defensie om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

De eerste sleepboot, de Noordzee, is inmiddels door de marine in gebruik genomen. Later dit jaar neemt de Koninklijke Marine nog de Zuiderzee en de Waddenzee in gebruik. Vorig jaar nam sleepspecialist Multraship de ASD Tug 2810 al in gebruik.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Damen | Foto: Damen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek