TNO wil binnenvaart duurzamer maken met slimme software

petroleumhaven

21-04-2016 17:09 | Door: Dimitri Reijerman

TNO is samen met een groot aantal partijen een project gestart dat moet zorgen voor efficiënter, en daarmee duurzamer, transport van binnenvaartschepen met olieproducten in de Amsterdamse haven.

binnenvaart

Het systeem, dat nog in aanbouw is, moet data van zogeheten kegelschepen bundelen. Deze binnenvaartschepen vervoeren olieproducten in de Amsterdamse havenregio. Door gegevens over lading, positie, de route en de veiligheidseisen te delen en te combineren, wil TNO met behulp van algoritmes de verwachte aankomsttijd op de steigers van terminals en ligplaatsen nauwkeurig gaan bepalen.

De data is niet alleen afkomstig van binnenvaartschepen, maar ook van bedrijfssystemen en sensoren in de infrastructuur.

Big data voor verduurzaming

Met dit big data-project denkt TNO dat in de logistieke keten niet alleen de veiligheid is te vergroten, met name doordat risico's real-time inschatbaar zijn, maar dat er door efficiënter te varen er ook een aanzienlijke duurzaamheidsslag is te maken. Ten slotte kunnen de deelnemers een kostenbesparing verwachten.

Het project rondom het beter aansturen van kegelschepen vormt een onderdeel van het project Slim Datagebruik voor Logistieke Innovaties van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Dinalog.

Onder andere schippers (Bugro b.v. m.t.s Hanna), bevrachters (UniBarge, Somstrans, TankMatch, Interstream Barging), surveyors (SGS, Saybolt), terminals (Vopak, Eurotank, Oiltanking), Havenbedrijf Amsterdam, de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, de branchevereniging BLN-Schuttevaer en UAB-Online (Advisor Software Solutions) doen mee aan het initiatief.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TNO | Foto: By Marc Bos (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, TNO

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek