Varende ontgassing verduurzaamt Rotterdamse binnenvaart

Haven Rotterdam

20-06-2016 16:15 | Door: Chris Thijssen

De Rotterdamse haven claimt ‘s werelds eerste varende ontgassingsinstallatie voor onder meer binnenvaartschepen, chemicaliëntankers en tankterminals in gebruik te hebben genomen. De installatie moet helpen om de zero emission-ambitie te behalen.

De Don Quichot, zoals de installatie van GreenPoint Maritime Services heet, bevat een gaswasser die in combinatie met een UV-installatie dampen van vluchtige organische componenten reinigt. Hierdoor kan de installatie een grote reeks van stoffen en samenstellingen van stoffen behandelen en neutraliseren.

Het restant van de schadelijke dampen wordt geabsorbeerd door een speciaal ontworpen koolstof van palmpitten met een rendement van 10 tot 15 procent.

Don Quichot

Milieuoverlast

Bij het overslaan en ontgassen van koolwaterstoffen op schepen en installaties ontstaan vluchtige organische componenten, die achterblijven in de tanks en schepen. Deze componenten, ook wel benzeen genoemd, leveren stank en milieuoverlast op en kunnen bij langdurige blootstelling schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vanaf 1 januari 2015 is gecontroleerde dampverwerking van benzeen verplicht voor binnenvaart en zeeschepen in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Sinds 2016 geldt dit ook voor benzeenhoudende producten. Het ontgassen van schepen zorgt volgens de Haven van Rotterdam voor een ‘zeer aanmerkelijke reductie’, omdat de gassen niet meer naar de buitenlucht worden afgevoerd, maar in een gecontroleerde omgeving worden verwerkt.

Zero emission-ambitie

Don Quichot stelt de Rotterdamse haven en de havenbedrijven in staat om tegemoet te komen aan de geformuleerde zero emission-ambitie om luchtverontreiniging tegen te gaan. De installatie kwam mede tot stand door een bijdrage uit de Stimuleringsregeling duurzame initiatieven in de Rotterdamse haven van het Havenbedrijf en Deltalinqs.

“Een moderne haven zonder ontgassingsinstallatie is niet van deze tijd”, zegt Paul Smits, CFO van het Havenbedrijf. “De ingebruikname van de Don Quichot past in het streven van het Havenbedrijf om de meest duurzame haven in zijn soort te zijn. Daartoe stimuleren we op brede schaal innovatie in de haven. Don Quichot is daar een prachtig voorbeeld van.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Port of Rotterdam | Header-foto: Bert Knot, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Foto: In tekst-foto: Port of Rotterdam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek