‘Logistiek is de motor van de circulaire economie’

circulaire economie

11-07-2016 18:21 | Door: Chris Thijssen

Logistiek is een belangrijke motor in het behalen van doelstellingen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) rondom de circulaire economie.

Dat was de conclusie van een bijeenkomst van bedrijven, onderzoeksinstituten en overheid in de Circular Expo in Hoofddorp om de invloed van logistiek op de MRA te bespreken. Tijdens een discussie bleek dat verschillende partijen de relatie tussen logistiek en een circulaire economie ‘vergezocht’ vinden.

Maurits Korse, beleidsadviseur duurzaamheid bij de gemeente Haarlemmermeer, ziet echter een logische relatie. “Circulaire economie is eigenlijk een economisch model. Hierin is economie gelijk aan ecologie. Het gaat over grondstoffen. Grondstoffen zijn stromen en stromen is logistiek”, zei hij.

Meer logistiek door circulaire economie

Volgens de deelnemers kan de MRA zijn positie als logistieke Westas inzetten voor de bevordering van een circulaire economie. Daarvoor ziet Korse in de toekomt meer ketenintegratie en machtsverschuivingen. Daarnaast voorspelt hij meer logistiek door de circulaire economie. Hierdoor moeten zowel publieke als private partijen andere rollen aannemen, stelt de beleidsadviseur.

Paul Jansen, commercieel directeur bij SADC, is het met Korse eens: “Circulaire economie kan niet zonder logistiek.” Het is echter nog een zoektocht naar businessmodellen voor circulaire bedrijvigheid, vindt Jansen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Elba-Rec | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek