Groningen Seaports zet mobiele zuivering van Damen in

Damen duurzame waterzuivering

15-08-2016 07:03 | Door: Chris Thijssen

Groningen Seaports (GSP), dat twee zeehavens in de provincie Groningen beheert, heeft als eerste haven ter wereld een mobiel systeem van Damen in gebruik genomen voor de duurzame zuivering van ballastwater.

Het systeem, dat ballastwater zuivert, kan dienstdoen als back-up wanneer het eigen ballastwatersysteem van een schip niet in staat is om ballastwater in te nemen of te lossen. Daarnaast kan de InvaSave, zoals het systeem van Damen heet, dienstdoen als permanent systeem in de haven voor schepen zonder ballastwatersysteem.

Dat blijkt uit succesvolle proeven aan boord van het schip Henrike Schepers, waarbij vuil ballastwater in het mobiele zuiveringssysteem werd ingebracht en bij het uitpompen werd gemeten.

Duurzame scheepvaart

Groningen Seaports, met de haven van Delfzijl en de Eemshaven in beheer, is de eerste haven die het systeem in gebruik neemt. “Onze locatie op de Waddenzee betekent dat we een verantwoordelijkheid hebben om de vooruitgang van duurzame scheepvaart te stuwen”, zegt Bart van der Kolk, duurzaamheidscoördinator van Groningen Seaports.

“We zijn volledig voorbereid op de bekrachtiging van de International Maritime Organization Ballast Water Management Convention. Dat zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van een aantal koplopers, zoals Royal Wagenborg, Van Gansewinkel, Imares, Mea-nl en Damen.”

Zelfvoorzienende container

Damen kan de InvaSave-technologie leveren in een zelfvoorzienende container, die aan boord van een binnenschip kan worden geplaatst of op een aanhangwagen of een ponton rond de haven worden vervoerd.

Bekijk hier hoe het InvaSave-systeem werkt: 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Damen | Foto: Damen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek