‘Noorwegen wil verbod op benzine- en dieselauto’s per 2025’

16-08-2016 15:00 | Door: Hidde Middelweerd

Auto’s en vrachtwagens die op fossiele brandstoffen rijden, moeten vanaf 2025 rechtsomkeert maken als ze de grens van Noorwegen bereiken. Een meerderheid van het Noorse parlement staat positief tegenover een volledig verbod op voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden. 

Dit meldt Nu.nl. Eerder besloot het Noorse parlement al om de verkoop van benzine- en dieselauto’s per 2025 te verbieden. Tegen die tijd moet de eigen bevolking van het Scandinavische land dus al overgestapt zijn op alternatief vervoer.

Het verbod wordt beschreven in het Nationaal Vervoer Plan van Noorwegen. In dit plan staat ook dat de transportsector moet veranderen. Zo moeten alle nieuwe schepen en veerboten per 2030 bijvoorbeeld emissievrij zijn.

Elektrische auto’s

Om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren, werkt Noorwegen met belastingvoordelen voor inwoners die een elektrische auto aanschaffen. Deze aanpak lijkt te werken; ongeveer 15 procent van alle nieuw verkochte auto’s in Noorwegen is elektrisch. In geen enkel ander Europees land is dit percentage zo hoog.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nu.nl | Foto: Jaap Stronks via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek