Uber pikt deze maand al klanten op in zelfrijdende taxi’s

19-08-2016 07:15 | Door: Hidde Middelweerd

De zelfrijdende auto’s van Uber zijn, na een testperiode van maanden, klaar voor gebruik. De commerciele uitrol van zelfrijdende auto’s start daarmee veel eerder dan experts hadden verwacht.

Dit meldt Bloomberg Businessweek. Inwoners van de Amerikaanse stad Pittsburgh, waar het onderzoekscentrum van Uber zich bevindt, kunnen deze maand al een ritje maken in een van de zelfrijdende Volvo XC90 sportwagens. In eerste instantie rijden er maar een paar zelfrijdende auto’s rond in de Amerikaanse stad, maar door een pas beklonken deal met Volvo komen er voor het einde van het jaar nog eens honderd bij.

Bestuurder

Uber is hiermee de eerste die zelfrijdende auto’s daadwerkelijk in gebruik neemt. Toch zit er wel een toezichthouder in de bestuurdersstoel, met zijn vingertoppen op het stuur, want dit is wettelijk verplicht. Daarnaast zit er iemand in de passagiersstoel om aantekeningen te maken en leggen camera’s aan de binnen- en buitenkant van de auto de hele rit vast.

Een groot voordeel voor de klanten die een ritje aandurven: ze hoeven niet te betalen voor de taxiservice.

Zelfrijdende vrachtwagens

Uber heeft niet de intentie om zelf auto’s te ontwikkelen en ging daarom een samenwerkingsverband met Volvo aan. Deze samenwerking is echter niet exclusief. Zo nam Uber vorige maand al Otto over. Deze start-up, bestaande uit oud-medewerkers van Google, Apple en Tesla, ontwikkelt een zelfrijdende vrachtwagen.

Google

Vele bedrijven, zoals Google en Tesla, hebben momenteel zelfrijdende auto’s in ontwikkeling, maar Uber is de eerste die ze daadwerkelijk op de markt brengt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Bloomberg Businessweek | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek