SpaceX neemt gerecyclede raket in gebruik

31-08-2016 19:00 | Door: Hidde Middelweerd

Het Luxemburgse SES stuurt zijn volgende communicatiesatelliet de ruimte in door middel van een Falcon-raket van SpaceX. Wat deze lancering bijzonder maakt, is dat het gaat om een hergebruikte raket, die al eerder de ruimte is ingeschoten.

Elon Musk liet op Twitter zijn enthousiasme blijken over deze ontwikkeling en sprak van een mijlpaal.

Recyclen van raketten

Als een raket de lucht in wordt geschoten, gebeurt dat doormiddel van een raket met 9 motoren, die zich na 2,5 minuut ontkoppelt, terug valt naar de aarde en in zee belandt. SpaceX zegt dat het veel tijd en geld kan besparen door grote onderdelen van deze raketten te recyclen.

SpaceX is er sinds december in geslaagd om zes van deze zogeheten boosters terug te krijgen.

Lancering

Martin Halliwell, Chief Technology Officer bij SES, heeft het volste vertrouwen in de raket. “Wij geloven dat herbruikbare raketten een nieuw tijdperk van ruimtevaart in gaan luiden”, laat hij weten in een persbericht. In 2013 was SES de allereerste satelliet exploitant die gebruik maakte van een raket van SpaceX.

De raket wordt dit najaar gelanceerd vanaf Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida.

UPDATE 02-09: Vooralsnog verlopen de activiteiten van SpaceX niet geheel vlekkeloos. De Falcon-raket in kwestie explodeerde gisteren tijdens een routine-test. Er vielen geen gewonden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: SES | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek