Bestelbus van de toekomst heeft landingsplatform voor drones

08-09-2016 14:00 | Door: Hidde Middelweerd

Mercedes-Benz presenteert een wellicht revolutionair concept: de Vision Van. Deze bestelbus beschikt over een landingsplatform en fungeert daarmee als een rijdend distributiecentrum voor bezorgdrones.

De efficiëntie van bezorgservices zou met de Vision Van flink opgeschroefd kunnen worden. Mercedes-Benz werkt samen met drone-fabrikanten Matternet en Starship Technologies om de futuristische bestelbus te realiseren.

Automatisering

Het concept werkt als volgt: drones kunnen landen op het dak van de Vision Van om pakketjes op te halen. De Vision Van is aan de binnenkant volledig geautomatiseerd en voorziet bezorgdrones dus automatisch van pakketjes. Ook het vervangen van batterijen gebeurt automatisch.

De drones, ontwikkeld door Matternet, vliegen autonoom naar bestemmingen. Starship Technologies maakt bezorgrobots, die Mercedes-Benz op den duur ook wil inzetten voor de Vision Van. Starship claimt dat het gebruik van deze bezorgrobots leidt tot een stijging van 120 procent, wat betreft leveringen van pakketjes op een normale werkdag.

Bezorgdrones

Verschillende bedrijven zijn al druk aan het testen met bezorgdrones. Zo hebben Domino’s, B2C Europe en Parcer, Amazon en Google bezorgdrones in ontwikkeling.

Een van de obstakels voor een werkend systeem is de beperkte actieradius van drones. Bestelwagens als de Vision Van zouden uitkomst kunnen bieden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek