Volvo’s SuperTruck verhoogt efficiëntie van vrachtvervoer aanzienlijk

19-09-2016 13:30 | Door: Hidde Middelweerd

Volvo Trucks USA onthulde vorige week een demonstratiemodel van de innovatieve SuperTruck. Volgens Volvo verhoogt de vrachtwagen de efficiëntie van vrachtvervoer met 88 procent in vergelijking met de Volvo VNL 670, een model uit 2009.

Volvo begon in 2011 met het SuperTruck-project, een uitdaging van het U.S. Department of Energy om de efficiëntie van vrachtvervoer met 50 procent te verhogen. Met 88 procent is dit doel ruimschoots behaald.

Brandstofefficiëntie

De brandstofefficiëntie van de SuperTruck liegt er niet om. De vrachtwagen rijdt ruim 5 kilometer per liter brandstof. Ter vergelijking: de Volvo VNL 670, die als basis diende voor de SuperTruck, rijdt nog geen 3 kilometer op een liter.

Deze brandstofbesparing werd bereikt door de chassis volledig uit aluminium te laten bestaan, waarmee de truck 1.451 kilo lichter wordt.

De 11-liter motor van de truck beschikt over geavanceerde brandstofinspuiting, koeling en olie- en turbosystemen, wat volgens Volvo allemaal bijdraagt aan de efficiëntie van de truck. Daarnaast is de motor in staat om restwarmte opnieuw te gebruiken.

Ook Volvo’s I-See toepassing leverde een belangrijke bijdrage aan de brandstofbesparing. Deze technologie onthoudt duizenden gereisde routes en gebruikt die data om de kruissnelheid van de SuperTruck te optimaliseren.

Zonnepanelen

Het dak van de SuperTruck van Volvo is voorzien van zonnepanelen, waarmee de batterij en de verlichting van het interieur van stroom worden voorzien.

Aerodynamica

Volvo verhoogde daarnaast de aerodynamica van de SuperTruck aanzienlijk. Door de voorkant van de vrachtwagen korter te maken, ondervindt deze minder weerstand tijdens het rijden. Ook de gestroomlijnde motorkap levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Volvo Trucks

Niet iedere technologie die Volvo met de SuperTruck demonstreert, wordt daadwerkelijk gecommercialiseerd. De nieuwe lijn van vrachtwagens die Volvo in 2017 lanceert, zullen echter al in verschillende opzichten op de SuperTruck lijken.

Bekijk onderstaande video voor een impressie:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Volvo Trucks | Foto: Volvo Trucks

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek