Primeur in Amsterdam: zelfsturende vloot in de grachten

20-09-2016 10:00 | Door: Hidde Middelweerd

In de grachten van Amsterdam vaart volgend jaar een vloot van zelfsturende boten rond. Het zogeheten Roboat is een onderzoeksprogramma van AMS Institute, in samenwerking met Massachusetts Institute of Technology (MIT), Technische Universiteit (TU) Delft en Wageningen University & Research (WUR).

Amsterdam heeft hiermee een primeur te pakken. Nooit eerder werden autonome vaartuigen op zo’n grote schaal onderzocht en getest. Het programma heeft een budget van € 25 mln.

Zelfsturende boten

“Denk bij Roboat aan zelfsturende boten, die mensen en goederen kunnen vervoeren," zegt Carlo Ratti, hoogleraar aan MIT en een van de hoofdonderzoekers in het Roboat-team, in een persbericht. “Maar denk bijvoorbeeld ook aan autonome vaartuigen die zichzelf binnen een paar uur kunnen opbouwen tot tijdelijke constructie, verplaatsbare bruggen of drijvende podia.”

“De mogelijkheden voor Roboats zijn eindeloos,” vult Arjan van Timmeren, Scientific Director van AMS Institute, aan. “Zo gaan we ons ook bezighouden met ‘environmental sensing’, bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen van onderwaterroboats die metingen in rioleringssystemen uitvoeren. Dit om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen. Of denk aan Roboats die de grachten ontdoen van ronddrijvend afval of raad weten met de 12.000 fietsen die er jaarlijks in belanden.”

Amsterdam

Het onderzoek wordt uitgevoerd in Amsterdam, maar dient als voorbeeld voor steden over de hele wereld. De betrokken partijen verwachten dan ook dat het onderzoeksprogramma zal leiden tot het ontstaan van nieuwe start-ups.

De eerste prototypes van de Roboat varen in 2017 door de Amsterdamse grachten. Kajsa Ollongren, locoburgemeester van de hoofdstad, is enthousiast: “De beste wetenschappers van de wereld gaan voor het eerst serieus werk maken van zelfsturende boten. En dat in een stad waar water en technologie al eeuwen nauw met elkaar verbonden zijn.” 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AMS Institute | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek